Direct la conținutul principal
European Anti-Fraud Office
Semnalați cazuri de fraudă
  • Comunicat de presă
  • 10 aprilie 2025
  • Oficiul European de Luptă Antifraudă
  • 4 min de lectură

OLAF și EPPO descoperă în comun o schema de fraudă și spălare a banilor în valoare de 9,5 milioane

©EU

Comunicat DE PRESĂ nr. 7/2025 
PDF version

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a jucat un rol esențial în investigarea unui sistem sofisticat de fraudă și spălare de bani care implică resurse din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), cu un impact financiar estimat la 9,5 milioane EUR. 

Investigația OLAF a pornit în urma unei solicitări din partea Parchetului European (EPPO) privind suspiciuni de fraudă  cu fonduri europene, falsificare de documente și spălare de bani în cadrul unui proiect IT din România. Sprijinul financiar din partea UE, menit să dezvolte o platformă informatică inovatoare, a fost în realitate exploatat de un grup organizat pentru a obține în mod fraudulos fondurile UE și pentru a spăla profitul provenit din săvârșirea infracțiunii. 

Investigatiile efectuate de OLAF, desfășurate în strânsă cooperare cu EPPO, au inclus mai multe controale la fața locului în Cipru și Cehia, împreună cu analiza informațiilor operaționale cu privire la platformele informatice dezvoltate în cadrul proiectului UE. Ca urmare a cooperării în cadrul investigației, EPPO a pus sub acuzare 12 inculpați – șase persoane și șase entități juridice – sub acuzația de fraudă cu fonduri europene și spălare de bani.

„Vești bune pentru contribuabilii europeni și transformarea digitală a Europei. Această investigație este un alt rezultat excelent al cooperării strânse dintre OLAF și EPPO. Frauda nu cunoaște frontiere, iar efectuarea de investigații transfrontaliere este esențială: nu numai pentru protejarea intereselor financiare ale UE, ci și pentru protejarea transformării digitale a Europei și a unei economii echitabile”, a declarat Ville Itälä, directorul general al OLAF. 

Rețea sofisticată de spălare a banilor 

Dovezile obținute indică un sistem sofisticat și organizat de spălare a banilor, orchestrat de o rețea de persoane fizice și companii din România, Cipru, Cehia și Emiratele Arabe Unite. Investigația OLAF a contribuit la stabilirea faptului că grupul a funcționat în mod sistematic, fiecare membru jucând un rol specific în fraudarea  banilor contribuabililor din UE și în spălarea profitului obținut.

Fondurile au fost redirecționate prin contracte fictive pentru îmbogățirea personală. Analiza informațiilor operaționale a dezvăluit tranzacții bancare suspecte care acoperă mai multe jurisdicții, inclusiv Cipru, Cehia, Franța, Germania, Ungaria, Monaco, România, Rusia, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite. 

OLAF a transmis raportul său final către EPPO în octombrie 2023 și a emis o recomandare financiară adresată Comisiei Europene pentru a recupera fondurile suspectate a fi deturnate. Ulterior, în noiembrie 2023, EPPO a efectuat 38 de percheziții, sechestrând probe semnificative. OLAF a analizat apoi serverele informatice sechestrate, ceea ce a arătat că aceeași rețea a utilizat același mod de operare și în cadrul unui alt proiect finanțat prin FEDR, pus în aplicare de o altă societate privată care face parte din grup. Aceste informații au contribuit, de asemenea, la cazul EPPO. 

Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați comunicatul de presă al EPPO.

Misiunea, mandatul și competențele OLAF:

OLAF are misiunea de a identifica, a investiga și a opri actele de fraudă cu fonduri ale UE.   

OLAF își îndeplinește misiunea prin:
•   efectuarea de anchete independente privind frauda și corupția care implică fonduri UE, astfel încât să se asigure că toți banii contribuabililor din UE ajung la proiecte care pot genera locuri de muncă și creștere economică în Europa;
•   contribuie la întărirea încrederii cetățenilor în instituțiile UE, prin investigarea cazurilor de abateri profesionale grave ale personalului și ale membrilor instituțiilor UE;
•   elaborarea unei politici solide a UE de combatere a fraudei.

Prin funcția sa de investigare independentă, OLAF poate investiga chestiuni legate de acte de fraudă, de corupție și de alte infracțiuni care afectează interesele financiare ale UE în ceea ce privește:
•   toate cheltuielile UE: principalele categorii de cheltuieli sunt: fondurile structurale, politica agricolă și fondurile de dezvoltare rurală, cheltuielile directe și ajutorul extern;
•   unele domenii de venituri ale UE, în principal taxele vamale;
•   suspiciunile de abateri profesionale grave ale personalului și ale membrilor instituțiilor UE.

După finalizarea investigației OLAF, autoritățile UE și naționale competente sunt cele care examinează cazurile și decid cu privire la acțiunile ce trebuie întreprinse ca urmare a recomandărilor OLAF. Toate persoanele vizate sunt prezumate a fi nevinovate până la dovedirea vinovăției în fața unei instanțe competente naționale sau a UE.

Pentru mai multe informații:

Pierluigi CATERINO
Purtător de cuvânt
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF)
Număr de telefon: +32(0)2 29-52335  
Email: olaf-mediaatec [dot] europa [dot] eu (olaf-media[at]ec[dot]europa[dot]eu)
https://anti-fraud.ec.europa.eu
LinkedIn: European Anti-Fraud Office (OLAF)
Bluesky: euantifraud.bsky.social

Detalii

Data publicării
10 aprilie 2025
Autor
Oficiul European de Luptă Antifraudă
News type
  • OLAF press release
OSZAR »